2020–2021 metų kalendorius „Sėlių apranga“ – kupiškėnams ir Lietuvai


Sausio 25 d. kupiškėnai buvo supažindinti su nauju 2020–2021 metų kalendoriumi „Sėlių apranga”.


Daivos, Ramunės, Almos, Antano… mėnesiai

Sunku būtų apibūdinti 2020–2021 metų kalendorių „Sėlių apranga“ nepaminėjus VšĮ „Vita Antiqua“ 2019 m. kalendoriaus, iliustruoto IX–XIII a., arbavėlyvojo geležies laikmečio kostiumais, siūtais kupiškėnų folkloriniam ansambliui „Kupkėmis” (vad. Alma Pustovaitienė). Kalendorius unikalus ir tuo, kad nuotraukose – „Kupkėmio” nariai. Sakytum, jie niekada kitaip ir nesirengė, tik sėlių kostiumais: nuotraukose – nuoširdumas, natūralumas, jaukumas, estetika ir geras atpažinimo jausmas. Kupiškėnai taip ir sakydavo: „Daivos, Ramunės, Almos… mėnuo.“


Atnaujino „Kupkėmio” rūbų kolekciją

Ir štai – dar vienas kalendorius, šįkart skirtas dviem metams. Kaip sakė renginyje dalyvavusi archeologė Daiva Steponavičienė, iš pradžių nebuvo planuojama tęstinio projekto.
– Gal tik po pusmečio, bene, birželyje, kilo mintis: „Kodėl aš tokį gerą daiktą dariau tik vieneriems metams?“ Man ir kiti sakė: „Kartok tą patį“. Bet kaip aš galiu kartoti tą patį? Ir štai penkiais kostiumais atnaujinome pačią kolekciją, be to, buvo likę nuskriaustų žmonių, nepatekusių į 2019-ųjų kalendorių. Tad ir nusprendžiau: visai verta padaryti naują kalendorių“, – pasakojo dr. D. Steponavičienė.


Kupiškėnai vėl turi progos gėrėtis

Anot archeologės, iki pernai buvo sukurti trys moteriški ir du vyriški kostiumai, be to, buvo likę nuostabių nuotraukų, fotografo Artūro Moisiejenko darytų 2019-ųjų kalendoriui, tad buvo galima dėlioti leidinį iš naujo.
– Sąlyginai nemažai yra likę archeologinės medžiagos, tad – išlaikant to meto stilistiką – galima varijuoti spalvomis, papuošalais. Net tą patį kostiumą apsirengęs kitas žmogus kurs visai naują aprangos įspūdį, – pasakojo dr. D. Steponavičienė.
Renginyje dalyvavo ir kostiumų dizainerė Alicija Širvinskienė bei fotografas A. Moisiejenko.
Taigi kupiškėnai vėl turi progos gėrėtis – net dvejus metus – sėlių aprangos rekonstrukcija.
Kalendorius kainuoja 15 Eur.


Tikslas – tyrinėti, pažinti, saugoti

VšĮ „Vita Antiqua“ tikslas – tyrinėti, pažinti, saugoti senovės liekanas – (prieš)istorinį kultūros paveldą, jį atkurti, prikelti iš užmaršties naujam gyvenimui, jo pagrindu kurti naujas, šiuolaikines meno formas – šviesti visuomenę, informuoti ją apie naujausių kultūros paveldo tyrimų rezultatus, skatinti pagarbą protėvių palikimui.
Kupiškio folkloro klubui „Kupkėmis” kostiumai buvo kurti remiantis Anykščių krašto Gykių, Visėtiškių, Biržų –Vabalninko, Kupiškio – Bajoriškių, Stuburų, Pyragių, Panevėžio – Pajuosčio, Rokiškio – Degučių, Juodonių, Zarasų – Vosgėlių sėliškų vietovių bei Latvijoje ištirtų sėlių paminklų – Priedniekų, Lejasdopelės vietovių archeologine medžiaga.


temainfo.lt
Artūro Moisiejenko nuotraukos

 
Straipsnis panašia tema:

Laidoje „Ryto suktinis su Zita Kelmickaite” – sėliai iš Kupiškio »