Kupiškis rengiasi interpeliacijai

1

Portalo temainfo.lt lankytojų pageidavimu, spausdiname visą ir neredaguotą Kupiškio rajono tarybos narių Zigmanto Aleksandravičiaus, Vilijos Morkūnaitės, Virginijaus Andrijausko, Modesto Puišės ir Valentino Beinorio „Paklausimą” Kupiškio rajono merui Dainiui Bardauskui, oficialiai pareiškusių pradedą interpeliaciją vicemerui Aurimui Martinkai. Kviečiame vertinti ir komentuoti.

 

 

„Kupiškio rajono Merui p. Dainiui Bardauskui

Paklausimas

Valdančiųjų deklaruotas „dėmesys žmogui” mūsų rajone įgauna grotesko formą: visi turėjome galimybę žiniasklaidoje perskaityti informaciją apie dviejų ilgamečių švietimo ir kultūros darbuotojų išėjimą iš darbo savo noru. Ne taip jau seniai frakcija „Kupiškio kraštą keiskime kartu” buvo išsiuntinėjusi anoniminį Kupiškio kultūros darbuotojo pranešimą apie tai, kokiais metodais darbuojasi naujai paskirtoji šios įstaigos administracija. Tąsyk jūs, gerbiami kolegos, niekaip nesureagavote, niekam nekilo klausimų, kokios priežastys privertė žmogų išsakyti savo nuoskaudas, neatsirado iniciatyvos rimčiau pasižiūrėti, kas gi vyksta vicemero A. Martinkos kuruojamoje srityje.

Lapkričio šeštą dieną iš Kupiškio kultūros centro „savo noru” išėjo ilgametis šios įstaigos dailininkas Antanas Kalvelis, tarp kitko ilgus metus dirbęs už minimalų atlyginimą. Talentingas darbuotojas ne vienerius metus nešė didžiulį darbo krūvį, be jo neapsiėjo nė vienas kultūros centro ir didžiųjų padalinių organizuojamas renginys, projektas, festivalis. A. Kalvelis išėjo iš darbo pačiame pasiruošimo didžiosioms šventėms įkarštyje, kuomet kultūros darbuotojai ruošiasi Kalėdinės eglės įžiebimui ir tradiciniam kalėdiniam spektakliui, kuriame dalyvauja iki šimto vaikų ir jaunimo. Mėgstame kartoti, kad nepakeičiamų nėra – gal ir taip, tik kai kuriems pakeitimo reikia ieškoti labai ilgai. Tokios kvalifikavcijos specialisto, kaip A. Kalvelis Kupiškyje tiesiog nėra, o ir aplinkiniuose rajonuose – vienetai.

Naujoji rajono valdžia jau įrodė kaip puikiai importuoja „reikalingus žmones” iš kitų rajonų ir kaip meistriškai sudaro sąlygas išeiti iš darbo neparankiems kupiškėnams. Bet grįžkime prie A. Kalvelio istorijos. Pasirodo, kuomet Lietuvos vyriausybė skyrė papildomas lėšas kultūros ir meno darbuotojų atlyginimų kėlimui ir rajono biudžetas gavo papildomas lėšas, A. Kalveliui atlyginimas nebuvo pakeltas. Su šiuo žmogumi buvo labai nepagarbiai pasielgta kupiškėnų delegacijai vykstant į Vilnių, kur dailininkas turėjo atlikti tik paviljono apipavidalinimo darbus. Viskas baigėsi tuo, kad kaltė dėl kitų asmenų neatliktų darbų buvo suversta A. Kalveliui, dėl to jis net nebuvo išleidžiamas pagal įstatymą priklausančių kasmetinių atostogų, kol „neišpirks kaltės” ir nepadarys specialiai primetamų darbų. Dar vienas faktas, liudijantis kaip buvo stengiamasi įskaudinti ir pažeminti A.Kalvelį: kuomet buvo teikamos kultūros ministro pasirašytos padėkos už darbus projekte „Palėvenės vasara” , A. Kalveliui padėka nebuvo įteikta, vėliau kultūros centro direktorei viešai meluojant, kad A. Kalvelio tąsyk renginyje nebuvo. Klausimas: kuo geras specialistas ir talentingas darbuotojas neįtiko kultūros centro direktorei ir ar tik jai? Nenoromis peršasi retorinis klausimas- ar puldami, niekindami, nevertindami ir laužydami žmonių likimus nepastūmėsim jų link nepataisomos tragedijos??

Kita istorija iš rajono valdančiųjų kultūros politikos. Jau žinome, kaip spėriai kupiškėnai keičiami anykštėnais, uteniškiais. Atėjo metas Kupiškį gelbėti rokiškėnams. Visiškai nesitariant su Kupiškio kultūros centro kolektyvu, ignoruojant vietos kultūros darbuotojų planus, ruošiama dirva Rokiškio kultūros namų projektui. Kas tai – valstybinė paslaptis. Iš spaudos žinome, kad dėl nesutarimų su Rokiškio kultūros centro administracija iš darbo išėjo šio centro režisierė, mat Rokiškio kultūros centro administracija atsisakė vykdyti šios režisierės projektą, kaip per brangų Rokiškiui. O štai, Kupiškiui, matyt, pagal kišenę. Kai neužtenka lėšų elementarioms darbo priemonėms, galime jas skirti valdančiųjų „slaptiems projektams”. Klausimas: kiek tas projekta kainuos, koks atlygis bus mokamas Rokiškio specialistams, kaip tai suderinama su Kupiškio kultūros centro specialistų planais, repeticijomis ir kodėl šis „projektas” taip forsuojamas, slepiamas, trukdant dirbti vietos specialistams? Gal paprasčiausiai ir jie vicemero jau nurašyti?

Gerbiamas Mere, kreipiamės į jus klausdami – ar jums žinoma situacija Kultūros centre, ar pritariate tam kas čia vyksta, o gal nežinote ir nenorite žinoti?

Tuo pačiu oficialiai pareiškiame kad pradedame interpeliacijos vicemerui A.Martinkai procesą.”

pasiraso