Jaukus ir prižiūrėtas SPA Vilnius Anykščiai daržiukas

Kol pats nepamatei SPA Vilnius Anykščiai daržo lysvių, sunku patikėti, kad smėlinga žemė gali užauginti tokias didžiules salotas. Sveikatingumo ir vandens gydomųjų procedūrų centras, visada skyręs dėmesį „sanitas per cibus“ – sveikatai per maistą, ryžosi įveikti smėlynus. Šį darbą SPA patikėjo anykštietei floristei, kraštovaizdžio kūrėjai Eugenijai Sudeikienei, anykštėnams gerai žinomos įmonės „Gėlių lanka“ įkūrėjai; jos sumanumu klesti Anykščių gėlių parduotuvė „Lanka“ ir Rokiškio „Laumenė“. Tai jos komanda sukūrė žymiąją SPA Vilnius Anykščiai žalią augalų sieną.

Sklypas buvo tobulai išlygintas, jame dažais išpurkšti lysvių kontūrai – pradėtas formuoti ornamentinis pakeltų lysvių daržas. Traktoriuku iškastos duobės buvo pripildytos juodžemio, kiekviena lysvė įrėminta kuoliukų tvorele apie 20 cm aukščio. Tokias medines konstrukcijų dalis Kupiškio įmonė „Gelanas“ gamindavo vaikų žaidimo aikštelių statybai, o Anykščių daržui jos pirktos iš Molėtų medžio įmonės.

Vidinė tvorelės pusė išklota geotekstile – sintetiniu veltiniu, apsaugančiu lysvę nuo piktžolių iš tarplysvių. Mat daržas – tarsi pievoje: tarplysvių žaluma bus nuolat šienaujama.

Vidurinį apskritimą juosia lanko formos lysvės, šias supa pusmėnuliai, o bendrą ornamentą įrėmina dvi eilės stačiakampių. Anot E.Sudeikienės, tai – klasikinis, praeityje prie rūmų mėgtas taikyti daržas.

– Daržovių visam sezonui neprisiauginsi, bet prieskoninių augalų – daugiamečių svogūnų, česnakų, raudonėlio, čiobrelių, melisos, baziliko, katžolės, šalavijo, krapų, petražolių, mėtų, – reikalingų restoranui, bus užauginta pakankamai, – sakė p. Sudeikienė.

Viskas čia labai apgalvota. Iškasti šulinukai, įrengta laistymo sistema. Daržas bus auginamas gamtinės žemdirbystės principu, vadovaujantis rusų agronomo Nikolajaus Kurdiumovo „Protingo daržo“ principu. Žemė neperkasama, lysvės mulčiuojamos nupjauta sodo žole. Tai natūrali trąša, be to, apsauganti lysvę nuo piktžolių ir saugo drėgmę.

Sodas įveistas tik šį pavasarį. Teko kasti metro gylio ir tokio pat pločio duobes. Per žiemą žemė suslūgo, o pavasarį į ją pasodintos kriaušės, obelys, slyvos, vyšnios. Viskas pirkta Babtų Sodaitytės medelyne. Tvorele įrėmintas kiekvienas medelis. Kol vaismedžiai dar maži, trąšiame aptvarėlyje jau stiebiasi vaistingieji ir maistingieji augalai, žydi gėlės.

Turėtų atsirasti ir šermukšnių gojelis.

Rudenį buvo pastatytas šiltnamis. Ridikėlių derlius jau nuimtas. Salotos, šviežutėlės, nesuglamžytos, dar tebežvilgančios rasa, keliauja į restorano virtuvę. Anot E.Sudeikienės, tai pati vertingiausia daržovė; vertingesnė už agurką ir už pomidorą. Bet žiedus krauna ir visokiausių rūšių pomidorai, sudygo raudonųjų burokėliai, saulėgrąžos: daigai kerpami, jais barstomos salotos.

Projektas dar nebaigtas: dar tebekuriams ir daržas, ir sodas. Patarimų reikia ir šiltnamiui. Tad šią vasarą SPA Vilnius Anykščiai dar konsultuos E.Sudeikienės įmonė.

Į daržą užsukęs SPA Vilnius Anykščiai savininkas Valdas Trinkūnas svarstė, ar nereikės visko aptverti mini tvorele nuo stirnų.

– Tegu būna toks jaukus ir prižiūrėtas namų daržiukas. Natūralumas ir yra svarbiausia. Visko gali nusipirkti prekybos centruose, bet kai šiandien valgiau čia užaugintą ridikėlį, mėgavausi tokiu tikru jo skoniu, jog net sunku su parduotuviniu palyginti, – sakė verslininkas, kitokio daržo, kaip tik šį, ir neturintis.

Rita Briedienė
Autorės nuotraukos