Juodupė: Laimutės Sadauskienės įmonė pradėjo kepti duoną, naujas cechas didins šakočių gamybą

Rokiškio rajono Juodupės miestelyje baigiamas rekonstruoti „Nemuno“ fabrikui priklausęs statinys. Jį įsigijusi ir sutvarkiusi Laimutės Sadauskienės individuali įmonė čia baigia įrengti dar vieną šakočių – kulinarinio paveldo gaminio – kepimo cechą.


Lieka paskutiniai štrichai

L. Sadauskienės IĮ rekonstruojamas statinys priklausė audinių fabrikui „Nemunas“ – lyg ir kažkokia vandens talpykla čia buvusi. Jo įkūrėjo Oskaro Trėjaus laikų pastatas nesiekia ir nėra paveldo saugomas, tačiau jame įkurtas cechas didins šakočių – kulinarinio paveldo gaminio – kepimo apimtis.
– Dažymui paruoštas fasadas, vidus jau įrengtas, krosnys nupirktos – lieka paskutiniai štrichai. Turėsime modernią dar vieną šakočių kepyklą, daugiau nei perpus didesnę nei turime dabar. Svarbu, kad pirkėjų būtų, – temainfo.lt sakė L. Sadauskienė.
Pastatas įsigytas ir suremontuotas Rokiškio kaimo VVG strategijos projektinėmis lėšomis, parengus projektą „Juodupės šakočių namų plėtra“.


Paveldo gaminių sąraše – penki

Juodupės miestelyje Laimutės Sadauskienės įkurta kepykla šiemet minėjo 25-metį. Įmonės kepinius pirmi atrado vietiniai, rokiškėnai, tada – jų kaimynai, o ir visa Lietuva. Pagal senovines technologijas kepamus sausainius, bandeles, grybukus, skruzdėlynus, plokštainius, tortus, riestainius, žagarėlius, čeburekus, kibinus, vyniotinius, meduolius, šakočius žmonės pamėgo dėl skonio savybių ir kokybės. Šakočiai, grybukai, meduoliai, aguonų vyniotinis, plikytos tešlos riestainiai yra įtraukti į tautinio kulinarinio paveldo gaminių sąrašą. Lauktuvėms ar dovanai šiuos kepinius galima nusipirkti ypatingai supakuotus, gražiose dėžutėse sudėliotus.


Ypatingoji krosnis

Pagal senovines technologijas kepami šakočiai – ypatingas įmonės gaminys. Jo žinomumą kūrė pati gaminio kokybė: 2018 m. šakotis buvo pripažintas Lietuvos šimtmečio maisto produktu – žinia plito visais medijų kanalais.
L. Sadauskienės įmonės šakotį smarkiai populiarino edukacinė programa, įgyvendinta dar iš pirmos Rokiškio kaimo VVG strategijos lėšų: buvo įkurti „Šakočių ir baravykų namai“, kur mokyta kepti šiuos produktus. Be to, pasigaminta ypatinga šakočių lauko kepimo krosnis, leidžianti edukacijas vykdyti mugėse, parodose. Pati krosnis – didelė, graži – labai atkreipia dėmesį, nuo jos sklindančiam kepamų šakočių kvapui sunkus atsispirti.


Mugės ir parodos

2020 m. Vokietijos Berlyno tarptautinėje žemės ūkio, maisto produktų ir sodininkystės parodoje „Žalioji savaitė“ buvo iškeptas didžiausiais L. Sadauskienės IĮ šakotis, svėręs 45 kg. Lietuvoje jau pamėgtus L. Sadauskienės įmonės kepinius atranda ir garsina užsienio parodos ir mugės. Juodupės kepiniai buvo vertinami ne tik Berlyno „Žaliojoje savaitėje“, bet ir Marselio „Savim“, Paryžiaus „Sial Paris“, Milano „Expo”, Rygos „Riga Food“, Bergamo kaimo turizmo parodose…
– Šakotis – vis dėlto – šventinis, proginis kepinys, o šventės nebevyksta, sustabdyti renginiai, nebeorganizuojamos mugės, parodos. Šakočių apimtys sumažėjo beveik perpus, – sakė L.Sadauskienė.


Pradėjo kepti duoną

Visų kitų kepinių apimtys nesumažėjo. Net šiek tiek ūgtelėjo. Naujiena ta, kad karantino laikotarpiu L. Sadauskienės IĮ padėjo kepti naminę 4,5 kg duoną. Ji – bemielė ir becukrė. Prekybai didžiuliai kepalai raikomi į mažesnius gabalus. Kepama ruginė arba šviesesnė su kanapėmis, įvairiomis sėklomis duona. Įmonėje šiuo metu dirba 18 žmonių. Pagal projektą planuojama priimti dar du.


Rita Briedienė
L. Sadauskienės IĮ nuotraukos