Pradžia » Aktualu » Kavarsko „Šaltinis“ koldūnais vaišino būrį žurnalistų

Kavarsko „Šaltinis“ koldūnais vaišino būrį žurnalistų

Publikavimo data: 2017-12-06

Vakar, gruodžio 5-ąją, Anykščių rajono Kavarsko kavinė „Šaltinis“ pietumis vaišino būrį žurnalistų: buvo kviesti visi, kada nors garsinę šią kavinę bei jos gardžius ir labai žinomais tapusius koldūnus.

Tą pačią dieną prieš 25 metus Kavarsko parapijos klebonas Izidorius Butkus pašventino duris atvėrusią Kavarsko kavinę „Šaltinis“: nuosavą viešo maitinimo verslą pradėjo Genovaitės ir Algirdo Gansiniauskų šeima. Pradžioje dirbta su partneriais, bet po kelerių metų šie apsisprendė emigruoti, ir Gansiniauskai verslą vystė vieni.

– Viskas prasidėjo šiame bariuke? – teiravomės A. Gansiniausko.

– Taip.

– Ir čia visada buvo keturi staliukai?

– Tarybiniais laikais čia prekiauta ledais ir gazuotu vandeniu.

– Kiek pačioje verslo pradžioje dirbo žmonių?

– Keturi.

– Tiek pat ir dabar?

– Dabar – septyni. Paskaičiavau, kad per 25 metus kavinėje „Šaltinis“ dirbo 23 žmonės.

– Kada kavinė pradėjo virti koldūnus?

– Nuo pat pradžių. Idėją mums pamėtėjo Raseinių rajono Viduklės valgykla: puikios šeimininkės virė labai skanius koldūnus – ir mes panorome tokiais maitinti savo kavinės lankytojus.

– Kas sukuria tą ypatingą Kavarsko koldūnų skonį?

Genovaitė ir Algirdas Gansiniauskai

– Šiaip koldūnai gaminami iš miltų ir mėsos; naudojame keletą ingredientų. O visą kitą sukuria kulinarinė patirtis – abu su žmona esame baigę kulinarijos mokslus – ir meilė savo darbui bei kavinukės lankytojams.

– Ir nėra jokios kulinarinės paslapties?

– Gal kokia ir yra.

– O tokį spirgų, kuriuos rašytojas Andrius Užkalnis pavadino keptu oru, užpilą ar galima pasigaminti namų sąlygomis?

– Taip.

– Kaip?

– Yra šiokia tokia paslaptis ir čia.

– Sakykit, ar žurnalistų neįtikėtinas dėmesys kavinukei turėjo įtakos pačiam verslui?

– Aš manau, kad turėjo. Tapome labai plačiai žinomi: pas mus užsuka ir žemaičiai, ir suvalkiečiai. Mėgsta „Šaltinį“ ir čia papietauja šalyje labai žinomi žmonės. Straipsniai suteikė ir labai konkrečių dalykų: rašytojo A. Užkalnio ragautą ir aprašytą silkės užkandį lankytojai ėmė vadinti „Užkalnio silke“.

– Kas tie įžymybės, kurie neįstengia pravažiuoti Kavarsko, neužsukę į „Šaltinio“ kavinę?

– Mus labai buvo pamėgęs „Dviračio šou“ kūrėjas šviesios atminties Gintaras Ruplėnas. Jo šeimos sodyba – netoli Kavarsko, kartais atvažiuodavo jis koldūnų dviračiu. Daugelis „dviratininkų“ čia yra valgę. Žino mūsų kavinę seni ir jauni politikai. Yra pas mus buvę Gintaras Paluckas, Kęstutis Glaveckas, Rimantas Sinkevičius, Juozas Olekas, Andrius Kubilius, Arvydas Anušauskas. Ką jau kalbėti apie politikus Antaną Baurą ir Sergėjų Jovaišą, gyvenančius mūsų rajone! Pas mus pietavo plaukikė Rūta Meilutytė, Edmundas Jakilaitis, Jogaila Morkūnas, Andrius Tapinas, Rimvydas Valatka. Neseniai lankėsi aktorius Giedrius Arbačiauskas. Sunku visus išvardinti.

– Tai negi nerenkat autografų?

– Aš pats tokio hobio neturiu. Bet mūsų darbuotojos ir autografų paprašo, ir nusifotografuoja kartu. Būna, kad ir laikraščiams nuotraukų pasiūlo.

– Kuri respublikinė spauda pirma „atkreipė“ visuomenės dėmesį į Kavarko koldūnus?

– Apie mus, sakyčiau, 2008 m. parašė „Lietuvos ryto“ žurnalistė Audronė Urbonaitė. Važiuodama uošvijon į Kupiškio rajoną jis vis užsuka pas mus papietauti. Kartą nusprendė plačiau papasakoti savo įspūdžius apie Kavarsko koldūnus. Po jos rašinio ne vienas manęs klausė, kiek mums tai kainavo?

– Kiek kainavo?

– Visada liksiu skolingas žurnalistams – tiems drąsiems, geranoriškiems, žingeidiems, noriai bendraujantiems visuomenės atstovams. Apie mus rašė geriausi savo profesijos meistrai – tai vertinu pagal jų straipsnių skaitomumą – ir medijų, kurioms jie atstovauja, populiarumą.

– Kaip sakėt, apie Kavarsko koldūnus rašė „Lietuvos ryto“  žurnalistė A. Urbonaitė, „Delfis“ ir A. Užkalnis. Kas dar?

– Rašė apie mus ir Kavarską „Delfio“ žurnalistas Dainius Sinkevičius, 15min. projekto „100 Lietuvų“ autoriai, žurnalistai Irmantas Gelūnas ir Mindaugas Nastaravičius, „Sekundė“ ir Vitalija Jelianiauskienė, „Savaitė“ ir Bitutė Jancienė, „Šilelis“ ir Dalina Rupinskienė, LRT ir Zina Paškevičienė bei Skirmantas Pabedinskas; apie mūsų vyniotinius yra pasakojusi „Lietuvos ryto“ žurnalistė, dabar Ukmergės rajono savivaldybėje dirbanti Daiva Zimblienė.  Lietuvos radijo žurnalistė Jolanta Jurkevičinė apie mus darė reportažą vakar.

– Ar po rašinių tenka stengtis, kad koldūnai būtų dar skanesni?

– Kavarsko koldūnai tokie buvo, tokie ir bus. Visada gyvenau taisykle – dirbk dėl kokybės, ir kokybė pradės dirbti dėl tavęs. Nė vienas šių žurnalistų nebūtų rašęs apie „Šaltinį“, jei kiekvienas jų nebūtų pats patikrinęs mūsų patiekalų skonio.

– Šiandien Jūsų pasveikinti atvyko Anykščių rajono meras Kęstutis Tubis, vicemeras Sigutis Obelevičius, administracijos direktorius Audronius Gališanka, jo pavaduotojas Ramūnas Balzarėnas. Ar nepykstate ant jų, kad „Šaltiniui“, šiemet švenčiančiam 25 metų verslo sukaktį, nebuvo įteikta „Verslo žiburių 2017″ statulėlė? Juk jie tiesiog nesuvadovavo…

– Pasakysiu visai paprastai:skyrė komisija, ne rajono vadovai joje dalyvavo. Mums buvo malonus jų, atvykusių čia su geriausiais linkėjimais, dėmesys. Ilgus mūsų darbo metus pagerbė ir parapijos kunigas Nerijus Vyšniauskas. Labai gaila, kad neatvyko anuometinis rajono vadovas Algirdas Dačiulis, ėjęs rajono valdytojo pareigas, ir pasirašęs leidimą pradėti verslą. Visų šių rajonui svarbių žmonių dėmesys mums, kaip ir kitiems žmonėms, yra svarbus.

– Po 25 veiklos metų ko patys sau linkėjote?

– Sveikatos. Gero su visais bendravimo ir naujų puikių susitikimų „Šaltinyje“!

 

Kalbėjosi Rita Briedienė

Emilijos Briedytės nuotraukos

Komentarai (6)

  1. Skapiškis parašė:

    O sveikinam! Iki susitikimo ! 🙂

  2. Faina čia parašė:

    Faina kavinukė jo. Gerai kad ne Anykščiuose pačiuose. Faina čia sustot pastypsot eilėj 🙂

  3. Angelė parašė:

    Viduklės koldūnai buvo gaminami Viduklės miestelio valgykloje, ne kolūkio! Juolab, kad Viduklėje niekad kolūkio ir nebuvo, tik Viduklės paukštininkystės tarybinis ūkis. O šiaip – kuo geriausios sėkmės „Šaltinio“ kavinės šeimininkams! Darbštiems ir sąžiningiems žmonėms turi sektis!

  4. Istorija parašė:

    Kai kas visai užmiršo tarybinę vištininkystės istoriją. Gal todėl taip pabrango kiaušiniai.

  5. Sveikinu! parašė:

    Važiuodami iš Vilniaus dažnai užsukam 🙂

  6. Koldūnas parašė:

    Anksčiau būdavo lengviau gauti pavalgyt. Dabar eilės ir eilės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *