Rokiškis – Lietuvos šaltibarščių potvynyje

Prieš kelias dienas Rokiškio restoranas „Grill bankas“ (Kauno g. 7) pateko į Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ parengtą žemėlapį „Lietuvoje – šaltibarščių potvynis“ ir jame yra pažymėtas 32 numeriu.


Grilyje kepti burokėliai ir putpelių kiaušiniai

Kaip temainfo.lt sakė restorano „Grill bankas“, apie tokį žemėlapį restorano „Grill bankas“ savininkai sužinojo Rokiškio turizmo ir tradicinių amatų informacijos ir koordinavimo centre ir nusprendė siekti galimybės patekti į sąrašą gaminančiųjų ypatingus šaltibarščius. Rokiškėnų šaltibarščių išskirtinumas – grilyje kepti burokėliai ir putpelių kiaušiniai. Tokių žemėlapyje dar nebuvo.
– Ar tokius šaltibarščius jau pastebėjo „Grill bankas“ lankytojai? – teiravomės įstaigos vadovo Žygimanto Katino.
– Taip, nes jie ypatingi. Ilgai grilyje kepti burokėliai šaltibarščiams suteikia labai gerą skonį, – sakė jis.
Žinoma, ne visur ir putpelės kiaušinio paragausi.


Žemėlapyje – ir anykštėnai

Kaip skelbia lithuania.travel, šaltibarščių žemėlapyje yra keturios Anykščių viešo maitinimo įstaigos: „BasiBAsi” (Paupio g. 1) siūlo baltus šaltibarščius su burokėlių tyre, kanapių sėklomis ir rauginto agurko rasalu; „SPA Vilnius Anykščiai“ (Vilniaus g. 80) – su marinuotu putpelės kiaušiniu; restoranas „Perino food & wine“ (Dariaus ir Girėno g. 8) – su tarkuotais ridikėliais, bistro „Pirmas daigas“ (Ažupiečių g. 1A) – su špinatais ir tarkuotais ridikėliais.Šiuo metu žemėlapyje – 32 maitinimo įstaigos.


Šaltibarščiai skaičiuoja šimtmečius

Kaip skelbia lithuania.travel, užsieniečiams tikru atradimu Lietuvoje tampa šaltibarščiai, Italijoje jie laikomi estetiškiausia šalta sriuba pasaulyje.
„Pirmąkart šaltibarščiai paminėti daugiau nei prieš 300 metų, vadinti mėgstamiausia lietuvių sriuba, kurios būtina paragauti, kadaise gardinti vėžių uodegėlėmis, žvėriena arba žuvimi. O LDK didikai svečius po tolimos kelionės sutikdavo būtent su šaltibarščių lėkšte! Šaltibarščių istorija tebetęsiama ir dabar. Keliaujant po Lietuvos regionus galima paragauti ne tik tradicinių, bet ir išskirtinių šaltibarščių su aviečių alumi, mėsa, sūriu, ledais ar net šaltibarščių torto bei šaltibarščių salotų“, – rašo lithuania.travel.


Rita Briedienė
Restorano „Grill bankas“ feisbuko nuotrauka